Frågor & Svar

 
Valpfrågor Vardagslydnadsfrågor Bruksfrågor

Har du en fråga, skicka den till tomas@ostrahundskolan.nu

 


 

Valpfrågor

Efter alla "valpfrågor" kommer lite tips om valpen den första tiden. Jag har sett att andra lånar min text, och det är helt ok.

Hunden och lagen kommer därefter.


Kopiera denna länk, så kommer du in på en bra sida om hundars sjukdommar:

http://www.sva.se/dokument/stdmall.html?id=715

 

Fråga: Är det nödvändigt att gå på valpkurs? Jag har haft hundar hela mitt liv. Kan jag och min hund hoppa över de första kurserna?

Svar: Jag tycker alla ska gå på valpkurs. Även om ägaren kan mycket, så är det hunden som behöver lära sig hur husse/matte beter sig ihop med andra hundar och människor. Jag märker stor skillnad på hundar som varit med på valpkurs och de som inte gått den kursen. Jag tycker att som ägare är man skyldig hunden det.

Fråga:Vad finns det för olika "trots-åldrar" för hundar?

Svar:Det finns inga "trots-åldrar". Det åldrar som kan vara bra att komma ihåg är: Vid ca 5-10 månaders ålder, så blir hunden fysiskt könsmogen. Om det är en liten ras, så blir den mogen tidigare, än en stor vuxen ras. Då brukar en del hundar vidga sina vyer, våga ta längre utflykter. Kanske inte ställer upp för husse/matte lika mycket och snabbt som tidigare. Kan börja och mäta sig med andra hundar. Jag tror inte att det handlar så mycket om att hunden testar oss, utan det är vi som inte inser i tid, att hunden börjar att bli vuxen. Vid den här perioden så minskar en del hundars närings intag. De har växt den mesta delen av deras kroppshydda. Riskaen då brukar vara att vi tycker att hunden ska äta lika mycket som tidigare, och börjar att byta maten eller lägga i godis i maten. Om hunden ser glad och pigg ut, så låt hunden äta det den behöver.

Nästa period brukar vara vid ca 18 månaders ålder. Då inträder den psykiska mognaden. Då kan hunden börja och se om vi menar allvar med våra kommandon. Ta det lugnt. Var listig när du ska få hunden till det du vill. Det mesta går i och för sig att lösa med våld, i alla fall kort siktigt. Men det brukar slå tillbaka på den som håller i kopplet.

Fråga: Jag har hört att det inte är bra att ge hundar/valpar Frolic. Varför är det så?

Svar: Det är en myt, som ibland låter som en sanning. Det är inte onyttigare än annan hundgodis. Det brukar vara så att man har Frolic när man tränar, och vid träning så finns det ofta hundar i närheten som hunden kanske vill träffa. Eller oxå upplever hunden träningen lite stressande.Om man samtidigt belönar hunden med Frolic, så kanske hunden kan bli dålig i magen och genast misstänker man Frolicen. Men det har med läget att göra. Så fortsätt att ge hunden Frolic som belöning om du tycker att hunden lyder dig bättre.

Fråga: Kan hundar bli rädda för människor om de inte får hälsa på dem de vill?

Svar: Nej! Hunden måste inte träffa och hälsa på alla människor. Och människor behöver inte känna att de måste göra en samhälls tjänst genom att gulla med valpar. Oftast så får både hund och hundägare "lida" av det när hunden börjar och bli vuxen. Då vill hunden fortsätta och hälsa, men människor vill inte lika mycket, som när hunden var valp. (Från hundens sida så är det någon som har signal fel, och inte är det hunden;O). )


Fråga: Ska jag ge min hund valpfoder?

Svar: Ja, det ska du göra. Det är anpassat efter din hundvalp. Den kommer inte att växa för fort

 

Fråga: Hur länge ska jag ge min hund Valpfoder ?

Svar: Till hunden väger ca: 80% av sin fullvuxna vikt

 

Fråga: Min valp biter i fingrarna, byxben och kopplet. Jag har gjort allt för att den ska sluta. Kan det vara något fel på den? Vad ska jag göra?

Svar: Det är väldigt vanligt att hundvalpar gör så. Försök att i första hand avleda.1/ Ge hunden riktiga märgben, det brukar vara håll i miten på dem. Stoppa i köttbullar eller liknande. Ge hunden när du märker att den är "på gång".2/ Vänd ryggen åt hunden.3/Säg nej, om den inte slutar, spruta vatten från en blommspruta(Jaga inte hunden medvattnet) 4/Säg nej, om hunden ändå är på dig, nyp tillbaka. Ta tag i sidan på den eller över nosen. Inte i nacken!. Generellt gäller att så fort hunden minskar ner påangreppet, så måste du berömma lugnt och sansat.

 

Här kommer några tips för dig som just skaffat en valp. När du hämtat din valp så bör du ge den valpfoder. Använd det som uppfödaren rekommenderat. Det bästa är helfoder. Ge inte bara husmanskost. Vilket fabrikat du väljer, spelar mindre roll. Det som är dyrt är inte alltid bäst för hunden. Rekommendationerna som finns på fodersäcken är ibland tilltagna lite i överkant. Om hunden verkar frisk så försök inte att få den att alltid äta lika mycket.Du kan även ge hunden något märgben då och då. Det ska vara riktiga nötköttben. De kan du även använda till att stoppa upp köttbullar/leverpastej i när du får besök. Då brukar inte hunden vara så intresserad av att hoppa på folk. Även när valpen håller på och biter i fingrarna kan du ge den märgbenet.Du ska undvika att ge hunden ben som börjar på bokstaven F. Fisk, fläsk, fågel och får. De kan splittras i flisor. Om hunden skulle börja och försvara mat eller ben, så ha lite byteshandel med den. Ge en godisbit mot att du får "låna" benet, osv. Om hunden tigger mat vid matbordet, så nonchalera den. Ge inget från matbordet -- det blir lätt en vana. Se till att hunden har en friplats i hemmet, som den får vara ifred på. Där kan du ge ett ben eller hundkex. De flesta valpar brukar hitta saker att äta ute, allt de kan komma över är intressant att äta på. Var ganska brysk mot den när den gör så. Prova även med att så fort den nosar på något intressant, beröm och ge en godis. Det kan vara det som räddar valpen någon gång. När de äter avföring från andra hundar/djur, så beror det troligtvis inte på att det saknas något i det de får av dig. Onödigt att byta fodersort eller att ge extra vitamintillskott. Det brukar växa bort.

Många valpar brukar också bita i kopplet eller fingrarna när de är små. Det växer också oftast bort. Det är normalt att de beter sig som små ligister. Avled med godis, eller nyp tillbaka när den biter dig. Innan du släpper, så måste du berömma för att det ska ge effekt.

Använd antingen icke-stryp- eller dressyrhalsband.ÖHS. Hunden brukar dra i kopplet tills du lärt den att inte göra det.

När du möter folk så avled hunden med leksak eller godis. Om folk vill hälsa, så be dem att hälsa och prata lugnt med hunden. Se till att alla som vill hälsa gör så. Om hunden inte vill hälsa, så försök inte att tvinga fram den. Det brukar bli ännu värre då.

En del hundar blir inte rumsrena förrän de är över ett år. Doppa inte nosen i det de gjort! Ingen hund lär sig något av det. Gå ut oftare om hunden "gör" inne. Det brukar ibland komma återfall då de blir könsmogna. Det blir de vid cirka 6--10 månader men det är olika, beroende på ras. Då brukar hunden upptäcka en värld utanför husse/matte. Undvik inte att träna hunden under den tiden. Träna mycket vanlig uppfostran.

En del hundar blir kaxiga mot andra hundar och slutar att lyssna. Var lugn, men bestämd i de lägena. När du ser att en konflikt är under uppsegling -- var alltid ett steg före hunden. Vänta inte på att hunden ska göra fel för att då bestraffa. Det skapar mer problem än nödvändigt.

Tikar börjar oftast att löpa vid cirka 6--10 månaders ålder. Innan löpet så brukar en del kissa oftare, bli lite disträ osv. När väl löpet är igång så blir de lite mer normala igen. Vid cirka 12--15 dygnet av löpet, så höglöper tiken. Då brukar omgivningens hanhundar gnälla och matlusten utebli. Då vill de bara ut och hitta den höglöpande tiken. Därefter pågår efterlöpet. 21 dagar brukar vara snittiden som löpet sammanlagt pågår. Vanligtvis så löper tikar 2--3 gånger per år. Två månader efter löpet blir en del tikar skendräktiga. Motion, sysselsättning och att dra ner på maten kan underlätta det hela. Det finns även medicin att få som är väldigt effektiv. Alla tikar har sitt eget beteende vid och efter löpet.

Se till att din hund är vaccinerad. Veterinären vet vilka sprutor den ska ha. Försök att alltid ha kortison till hands, om hunden skulle bli huggormsbiten eller getingstucken.

Använd medel mot fästingar. Det kan vara värt den risken det finns att slippa fästingburna sjukdomar på hunden. Köp en kort grön/vit fästingpenna ( fästingborttagare).

Träna kloklippning varje vecka. Om du går kurs, be om hjälp av kursledaren. Titta igenom hela hunden varje dag, så att hunden är van vid att du håller på med den.

Tvätta inte hunden allt för ofta, det kan ibland ge upphov till hudproblem.4--6 gånger om året räcker, om du däremellan duschar hunden.

Träna unghunden lite varje dag. Första året är väldigt underskattad som träningsperiod. Ställ inte stora krav, utan lek in lydnaden. Använd mottot: Förklara - motivera - kommando - förstärkning - repetera. Var lugn.

Använd mycket beröm, ingen hund har blivit tjock av det. Hundar gör inte fel för att sticka upp mot oss. Var envis och konsekvent, det ger resultat. Ha inte diskussioner med hunden när den ska lyda dig, den förstår ännu mindre då. Ge entydiga kommandon. Lyssna på alla råd, men ta dem med en stor nypa salt. Ju mer jag lär mig om hund, ju mer förstår jag hur lite jag kan. Välkommen till en fantastisk hundvärld!

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.


Under tiden den 1 mars till den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Regeringen får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att hund skall hållas kopplad.

6 § Skada som orsakas av hund skall ersättas av dess ägare, ändå att han ej är vållande till skadan. Vad ägaren sålunda nödgats utgiva äger han söka åter av den som har vållat skadan.
Vad nu stadgats om ägare till hund gälle ock den som mottagit hunden till underhåll eller nyttjande.

 

Vardagslydnadsfrågor

 

Fråga: Min uppfödare vill att vår hund ska mentaltestas. Kan det ge psykiska skador på min hund? Hur ska vi träna inför testen?

Svar: Ni ska inte träna hunden inför en sådan test. Meningen är att man testar hundens medfödda egenskaper. Det är väldigt sällan som hundar tar skada av de testerna. Det ska vara utbildad ledare och domare som genomför testet. Något annat ska ni inte tillåta.


Fråga: Jag har tränat min hund att lyda när jag använder godis. Det har gått väldigt bra. Nu har han blivit 1 år och han lyder inte lika bra längre. Jag känner att jag har gjort fel som har använt godis som inlärning. Är det inte fel att lära ut att man ska använda godis för att hunden ska lyda. Jag står här med min köttbulle, när hunden springer efter andra hundar.

Svar: Jag tycker inte att du gjort fel som använt godis vid inlärning. Det och boll, är det bästa sättet som du generellt kan använda. När hunden vet vad du vill, då ska du börja och ställa krav på att den måste göra som du säger. Sedan kan du förstärka med godis/belöning. Lär in kommando med/och signaler. Exempelvis, höj handen 20 cm framför huvudet, samtidigt som du säger "sitt". När hunden satt sig berömmer du, samtidigt som du ger godis/boll. Sedan så lär du hunden sätta sig med kommando sedan belöna. Om hunden inte gör som du säger, så måste du ställa krav på hunden att sätta sig utan att den måste se godiset/boll först. Så här går det att lära in nästan allt. Problemet när du bara lär in med krav från start är att hunden ibland blir osäker, och att den inte lyder när den är en 30-40 meter från husse/matte. Det finns en och annan hund som går att lära alldeles utmärkt utan både beröm och belöningar, men de brukar vara födda till det. Det krävs en hel del list när man ska använda belöning och sedan kravfas för att lära hundar att lyda. Men oftast så får du en hund som lyder av glädje. Så fortsätt med godis, men glöm inte att ställa krav också.


Fråga: Har du förslag på hund godis?

Svar: Du kan ta blodpudding. Skiva och tärna den i små tärningar. Lägg det på en plåt som du ställer in i ugnen i ca 2-4 timmar. Ställ ugnen på ca 75 grader. Kladdfritt!
En del hundar gillar osttärningar. Skinka och naturligtvis köttbullar. Frolic är en säker favorit. Sedan så finns det levergodis, som du kan köpa i 15 kg påsar. Du kan nästan ge hunden vad som helst som belöning, bara hunden tycker att det är gott. Du ska undvika choklad, det är giftigt för hunden.


Fråga: Vår 3 åriga hanne är lite besvärlig. Han är omöjlig att gå med när vi möter andra hannar. Vi har fått förslaget att kastrera honom. Men det känns inte rätt att göra så med en frisk hund. Tycker du att det kan vara en bra ide´? Finns det andra alternativ?

Svar: Personligen tycker jag inte att det är ett första, inte ens ett andra alternativ. Först så måste ni fundera ut av vilken anledning han gör så. Om det beror på om han är osäker eller om han enbart är kaxig. Det finns hormonspruta som ni kan be veterinär att prova. Den sitter i ett kort tag. Då kan ni se på ett ungefär, hur han kommer att bli vid en kastration. Er hund är ju ingen unghund längre, så en kastration skulle troligtvis inte göra så stor nytta. Kontakta någon hundkunnig person, med erfarenhet av "stökiga" hundar, så kommer det nog ordna sig.

Fråga: På vilka ställen får jag ha min hund lös i Linköping?

Svar: Hunden ska vara kopplad på följande ställen i Linköping. Domkyrkoparken, Sankt Larskyrkoparken, Trädgårdsföreningen, inom begravningsplatser, kommunens allmänna badplatser, Järnvägsplatser, motinsspåren i Vidingsjö och Ryd, gatumark, torg, cykel och gångbanor. Du får gå på dessa platser med din hund. På dessa platser måste du plocka upp föroreningar efter din hund. Andra ställen får du ha din hund lös, om du har fulklständig kontroll överhunden. Det vill säga att du vid varje tillfälle, oavsett omständigheter kan kalla in din hund.

 

Fråga: Är det inte "fel" att belöna hunden när den gör utfall mot andra hundar. Kan det inte bli så att hunden tror att om den gör utfall så blir den belönad?

Svar: Anledningen till att hunden gör utfall är oftast att hunden är rädd/osäker/aggresiv. Det är minnimal risk att det skulle gå att belöna fram. Om hunden gläffser till och sedan direkt tigger godis, då kan du ta bort godiset eller om du belönar med boll. När du möter andra hundar, så beröm hunden, ge den en godisbit. Flytta fram kopplet mot hakan på hunden. Ha kort koppel, gå raskt förbi den mötande hunden. Om hunden inte vill följa med, så dra med den, och säg bara "nu går vi". Belöna när du passerat ca 5-10 m. Godiset har en lugnande effekt.Med tiden så lär sig hunden att det är bäst att lyssna på husse/matte, och då kan den få belöning. Det kan ibland bli en signal till hunden när du flyttar fram kopplet, med vad är allternativet? Du ska flytta fram kopplet ibland när det inte kommer hundar, annars så tror hunden att så fort du flyttar fram kopplet, så är det hundar på gång.

 

Fråga: När jag joggar så kommer det ibland någon hund efter mig. Jag brukar stanna och invänta ägaren. Försöker även att få ägaren att förstå att jag inte gillar att ha hundar efter mig, men utan resultat.Vad har du för tips?

Svar: I första hand så ska hundägare ha ordning på sin hund. Sedan kan du ta en boll eller pinne, som du kastar bredvid hunden. Hundar brukar springa efter saker som kastas iväg. Sedan när hunden springer iväg med pinnen så springer du vidare. När du gjort så ett par gånger, så kommer nog hundägaren ha bättre koll på sin hund. Det är olämpligt att kasta något på hunden, men det förstår nog varje sunt tänkande människa.

 

Fråga: Vår hund har börjat att hoppa på folk som kommer hem till oss. Vår bekantskaps krets blir mindre och mindre, vad ska vi göra.

Svar: Prova med att ge hunden ett märgben fyllt med köttbulle/Leverpastej. Så när det kommer besök, ge hunden benet och be de besökande att inte bry sig om hunden. Om de vill hålla på med hunden, så kan de följa med ut och gå.När ni kommer hem, så strunta i hunden, ta upp lite smågodis och "strö" ut på något matta som inte ligger direkt i anslutning av dörren. Efter ett par gånger kommer hunden själv att springa till mattan, för att vänta på godiset.

Jag tycker inte att man ska be andra säga åt hunden, det är upp till husse/matta att få stopp på hunden. Att de besökande ska ta tag i hunden eller skrämma den, kan få konsekvenser som inte alltid är önskvärda.

Fråga: När jag hälsar på bekanta som har hund, så hoppar den på mig. Jag tycker inte om det, och husse/matte säger att jag ska säga ifrån. Nu tycker inte jag att jag ska säga ifrån utan att det ska de göra. Hur ska jag klara mig ur detta?

Svar: Ta med ett märgben eller dylikt, och ge till hunden om inte husse/matte inte bryr sig om att få hunden att sluta. Du ska absolut inte sätta upp knän i bröstet på hunden, det gjorde man förr, när man inte visste bättre. Om nu hunden är glad och vill hälsa, så får den obehag, så kan det få förödande följder. Hundvana människor gör oftast inte så.I första hand så ska det vara hussse/matte som ska ta hand om detta problem

 

Fråga: Min hund är försiktig med att hälsa på andra människor, än de han känner. Finns det något "bra" sätt att träna bort sådant?

Svar: Tvinga inte fram hunden att hälsa. Det brukar inte hjälpa med att den hunden är försiktig mot, ger hunden godis. Utan säg till de som hunden är så mot, att låta bli din hund. Det tycker jag är en rättighet som alla hundägare ska ha. Se till att hunden är vid dig. Prata lugnande och beröm den.Risken att du skulle förstärka beteendet när du gör så, är väldigt liten.Hundar brukar lära sig att det finns folk runt omkring, men de slipper

 

Fråga: Varför ska jag lära min hund mycket lydnads moment? Räcker det inte med vardagslydnad ?

Svar: Visst räcker det med vardagslydnad. Min erfarenhet säger att om du tränar in lite moment med din hund, så kommer ni att förstå varandra mycket bättre.

Bruksfrågor

Fråga: Hur långt är Appellspåret, och hur lång liggtid ska det vara?

Svar: Det ska var 300 meter, och 2 vinklar. Liggtiden ska vara ca 40-50 minuter

 

Fråga: Ska jag ha med mig en Scanner som kan läsa av min hunds chipsmärkning, när vi ska tävla?

Svar: Nej ! Den klubben som håller i tävlingen ska ha en sådan. Du behöver inte bry dig om det!

 

Fråga: Kan man lära alla hundar att spåra?

Svar: JA. Om man kan motivera hunden, så kan vilken hund som helst spåra. Under förutsättning att den är frisk

 

Tillbaka