Momentinlärning

VerksamhetBakgrundKursstarterFrågor & Svar Momentinlärning Övrigt

Material:

Läder koppel ca 2 meter.

Dressyrhalsband, halvstryp eller icke stryp. Halsbandet ska vara så stort att det precis går att ta av halsbandet av hunden

Det är inte värre att använda dressyrhalsband, en att använda ett icke stryp.

Det finns visserligen en undersökning ( Forskning ) som kom fram till att stryphalsband skadar hunden mera!?

MEN halsbandet de jämfört med var STACKEL, ( Halsband med taggar innåt )

Det kan inte räknas som en seriös forskning!!!!

 

Absolut inte flexikoppel/rullkoppel/nosgrimma eller halti!

Godis: köttbullar / frolic. Tennisboll / Trasa med snöre i.

Tips:

Tänk igenom vid varje moment vad som är viktigast. Exempelvis vid apportering så är det inte viktigt att hunden kommer och sätter sig fot med apporten eller att hunden ska släppa. Det som är viktigt är att hunden tar apporten.

Vid platsliggning under gång är det viktigaste att hunden lägger sig snabbt, inte att det går att lämna hunden en lång sträcka

Viktigt vid inlärning: Beröm rätt-beteende. Det behöver inte alltid vara perfekt för att du ska berömma, bara att hunden gör rätt.

Beröm / belöna vid exakt rätt tillfälle

Lugnt beröm vid lugna övningar, såsom sitt / ligg / stanna, osv.

Glatt beröm vid exempelvis inkallning osv.

Lägg alltid till en extra övning på varje moment innan du avslutar. Exempelvis platsliggning kan du alltid ge hunden en godisbit innan den får resa sig och sitt fot och sedan ta två steg fot. Då kommer hunden alltid vänta på de extra momenten.

När du använder koppel så se till att du inte drar i hunden utan att säga till hunden vad du vill.

Avsluta momenten med exempelvis: "hopp o lek" så att hunden vet när den är befriad från kraven.

Prata inte med andra under tiden som du och din hund tränar moment.

 

Nedan står förslag på hur du kan träna in olika moment.

De står i den ordningen som jag här skrivit:

Apport:

Fot:

Hopp över hinder:

Inkallning:

Inkallande med ställande:

Kontakt:

Platsliggning under gång:

Platsliggning:

Stående under gång:

Trick

 

Utförande: Hunden i utgångsställning. Sedan föraren kastat en av tävlingsledaren utlämnad apportbock av trä minst 10 m, skall hunden på kommando genast hämta föremålet, sätta sig framför eller vid sidan av föraren och på kommando avlämna föremålet.

Apportering

Olika förslag hur du kan träna apportering: Kasta ett föremål som hunden tycker är rolig, säg apport samtidigt som du kastar. Om hunden springer efter så berömmer du. Så fort hunden tar apporten så beröm ännu mer. Använd absolut inte godis vid apportträning. Säg inte "hit" eller liknande kommando. Risken är då att hunden släpper apporten och lyder dig. Om hunden inte vill komma, så kan du ha en lina ( 15 m.) på hunden. Så fort hunden tar apporten, så ska du berömma hunden och dra försiktigt i linan så att hunden kommer till dig. När den är vid dig, så ska du leka och kampa med hunden. Så att den lär sig att komma till dig och kampa med dig. Det är viktigt att du får fart på hundens föremålsintresse.

Du kan även prova med att hålla i halsbandet och samtidigt som du kastar iväg apporten säger du apport och berömmer att hunden springer efter. Just när hunden tar appporten, så kan du mjukt säga "bra - kom - bra. Försök att modellera berömmet efter hur din hund är. En sprallig hund ska du berömma lungt och mjukt. Försök att få hunden komma till dig och att du ska ta apporten i din hand. Om hunden släpper apporten på marken så säg "apport" och sparka iväg apporten så att hunden tar upp den igen. Du ska lära hunden att du ska ta apporten i handen.

Prova även med att hålla i halsbandet, kasta iväg apporten och just som apporten landar säger du apport och kör ovanstående modell.

Nästa steg är att hålla hunden, kasta apporten och när den stannat, då säger du apport. Sedan gör du som ovan.

Nästa steg så släpper du iväg hunden först när apporten ligger stilla några eller någon sekund. Om hunden inte vill sticka iväg efter apporten, så ta ett par steg framåt, samtidigt som du säger apport igen.

När hunden kan själva apporteringen, kan du försöka att när hunden kommer tillbaka, så går du från hunden och ber hunden komma in vid din vänstra sida. När hunden är bredvid dig, så tar du apporten samtidigt som du säger loss. När hunden släpper, så ska du kasta iväg apporten och säga apport igen. Du ska inte ha bråttom med att hunden ska sätta sig vid din sida. Det är det sista steget i träningen.

Det finns absolut ingen risk med att kampa med hunden, oavsett vilken sorts apportering som du vill träna in senare. Det finns ingen hunds som blivit aggressiv på grund av att man kampar med den. Om du däremot kampar med hunden och den inte släpper kampleksaken och du då vrider om öronen på hunden för att den ska släppa, då kan den bli arg och försöka att bitas, men det är naturligt att den försvarar sig.

När du ska försöka få upp intresse för apporten, så se till att apporten rullar fram eller kanar utmed marken. Det brukar utlösa hundens jaktlust. Du ska inte kasta saker i luften. Prova även med att binda snöre på ca 1 - 3 meter i en kampleksak, sedan så försöker du leka med hunden så att den får försöka få tag i leksaken. Du ska ge hunden en chans att få tag i apporten. En del hundar har en motvilja att använda andra hundars apporter, så vid inlärning är det en fördel att ha apporter som din hund känner igen som era saker.

Om du får problem med att hunden inte vill släppa apporten så kan du prova med att ta tag i halsbandet på hunden. Prata vänligt med hunden samtidigt som du flyttar fram halsbandet så att det sitter precis mellan hakan och halsen. Lyft sedan i halsbandet rakt uppåt och be hunden släppa apporten. Om hunden börjar tugga när du gör så här, så ska du berömma hunden. Släpp inte ned hunden förrän den släppt apporten. Så fort den släpper, så ge hunden en godbit. Hunden ska ha minnet att det var trevligt att lämna apporten. När du lyfter upp hunden i halsbandet så finns det en liten risk att hunden kan bli lite arg och försöker att nafsa eller bita efter dig, men om du berömmer samtidigt så är risken inte så stor.

 


Fot

Utförande: Hunden förs i fritt hängande koppel och skall villigt följa föraren, gående på dennes vänstra sida med huvudet eller bogen i jämnhöjd med förarens knä. Linförighet skall prövas i olika gångarter och i samband med vändningar. Då föraren gör halt, skall hunden utan kommando stanna i utgångsställning. Vid nytt marschanträde och vid förändring av gångart får kommandot upprepas.

Sätt hunden på vänster sida, med hundens bringa i höjd med ditt vänster ben.
Håll kopplet ganska kort i vänster hand och godis i höger hand. Ha handen med godiset vid din vänstra höft. Locka hunden med en godbit.

Säg "fot" och ta ett steg framåt samtidigt som du drar med dig hunden och berömmer den. Säg sedan "sitt fot" precis innan du sätter ned foten för att göra halt. Samtidigt som du höjer handen med godbiten så att hunden sätter sig genom att följa godiset/bollen.

Om hunden vill hoppa efter godiset så höj godishanden uppåt och håll emot med kopplet så att den inte kan hoppa. Om du har en pigg hund så berömmer du lugnt. Var noga med att din överkropp är rakt framåt, hunden ska rätta sig efter den och inte efter dina ben.

Om hunden sätter sig snett mot dig, så håll emot med kopplet samtidigt som du drar handen med godiset från dig och snett utåt uppåt så att hunden följer efter med huvudet. Om du håller emot ordentligt så sätter sig hunden rätt. Om hunden sätter sig fel, så låt den inte gå runt för att sätta sig rätt. En del hundar går slentrian mässigt runt utan att de vet varför. Använd inte heller kommandon som "bättre fot", det finns bara ett "fot" som är rätt. Beröm hela tiden så att hunden känner att det är inlärning på gång.

Gör mjuka halter så att hunden hinner med. Vid snabba halter och snabba vändningar brukar hundar börja sacka efter för att vara beredda.
När du gör halter så stanna själv rakt fram och stå stilla. Du ska inte ställa dig närmare hunden för att det ska se bra ut. Belöna ibland genom att kasta iväg boll eller godis framåt, samtidigt som du säger "hopp o lek".

Det är enklare att rätta till en hund som går före, än en hund som går bakom. Försök att alltid gå rakt eller att du drar dig åt höger så att hunden aktivt får följa efter dig.

Träna aldrig långa sträckor "fot" vid inlärning, det enda du lär hunden då är att det är tråkigt att gå "fot".

 

Hopp

Lydnadsklass 1

Utförande: Föraren ställer upp med hunden på lämpligt avstånd från hindret och startar efter order från tävlingsledaren. På förarens kommando skall hunden hoppa fritt över hindret. Sedan hunden startat skall föraren snabbt förflytta sig vid sidan av hindret samt därefter fortsätta marschen med hunden under fritt följ tills tävlingsledaren beordrar halt. Hindret skall vara täckt och hopphöjden vara densamma som hundens mankhöjd, avrundad till närmaste 5 centimeter. På begäran av föraren kan höjden sättas högre, dock högst 1 meter.

Lydnadsklass 2 hopp

Utförande: Hunden skall från utgångsställning på kommando hoppa fritt över hindret. På kommando skall hunden sätta sig på andra sidan och förbli sittande till dess tävlingsledaren beordrar föraren kommendera återhopp. Föraren avgör själv när hunden skall sättas på andra sidan hindret. Hindret skall vara täckt och hopphöjden vara densamma som hundens mankhöjd, avrundad till närmaste 5 centimeter. På begäran av föraren kan höjden sättas högre, dock högst 1 meter.

Jag tycker att det är bäst att lära hunden "hopp sitt hopp" från starten. Viktigt att du lär hunden kommandot "hopp" och att det betyder att hoppa över hindret. Använd koppel på hunden.

Börja med låg höjd, det viktiga är inte att hoppa högt utan att den lär sig hoppa på kommandot. Ha hunden framför hindret. Hunden behöver inte sitta. Säg "hopp" och gå snabbt framåt samtidigt som du drar och lockar med dig hunden. Så fort hunden följer med och hoppar så måste du berömma med rösten. Du ska berömma hunden när den är i luften, landar kommer den att göra ändå. Sedan ska du snabbt belöna på andra sidan. Vänta aldrig på att hunden ska hoppa innan du startar, utan gå snabbt iväg när du väl har sagt "hopp".Efter ett tag så kommer hunden att "tjuvstarta" när du säger kommandot "hopp" och det är det som är meningen.

När du sedan börjar träna hunden att sitta innan hoppet ska den sitta 1,5 gånger hoppets höjd. Exempelvis om hindret är 50 centimeter högt, så ska hunden sitta minst 75 centimeter framför hindret. Sätt hunden mitt framför hindret. Ställ dig själv så att du har högra sido stolpen på hindret mellan dina fötter, men du ska stå så att hunden sitter "fot" vid dig. Alltså 1,5 gånger hindrets höjd.

Prova även med att sätta hunden framför hindret. Lägg en boll eller annan av hunden uppskattad leksak. ( Inte godis! ) på andra sidan av hindret. Säg "hopp" till hunden och beröm så fort hunden startar och "hopp o lek" när hunden är på andra sidan.

Prova även att hålla hunden i kopplet framför hindret. Kasta iväg en boll nära över hindret. Samtidigt som du säger hopp och släpper iväg hunden. Beröm om hunden hoppar. Hunden kommer till slut att hoppa på ditt kommando och det är det som är meningen.

När hunden sedan kan hoppa över hindret på ditt kommando, så säger du "sitt" när hunden är i luften. Styr hunden rätt med godis som du nu har i handen. Se till att hunden inte sätter sig snett eller för nära hindret, styr ut hunden så att den lär sig att den ska sitta på ett bestämt ställe för att få belöningen.

 

Inkallning

Utförande: Hunden lämnas i sittande ställning varefter föraren går ca 15 m i anvisad riktning. På tävlingsledarens order inkallas hunden.

Träna hunden att sitta kvar när du lämnar den utan att du kallar in. Lämna den inte långt. Låt den sitta när du lämnar ca 1 - 3 meter i början, sedan går du tillbaka och belönar. Belöna bara med en godbit, du ska inte klappa eller kela med hunden. Den blir lätt uppspelt och kommer att ha svårt att sitta kvar nästa gång. Det är viktigt att hunden sitter ned ordentligt när den får belöningen, så att den vet exakt varför den får belöningen.

Lämna sedan hunden som mest 30 meter utan att kalla in. Det här brukar vara det svåraste med inkallning. Hunden vill gärna starta inkallningen innan föraren säger till. Gå tillbaka och belöna hunden.

Träna hunden parallellt att sitta när du lämnar den i kopplets längd. Säg sedan kommandot "hit". Samtidigt som du tar ett steg bakåt och lockar med dig hunden. När hunden kommer mot dig så ta ett steg mot hunden så att hunden vänder om och går i din riktning, samtidigt som du styr hunden med godiset så att den kommer vid din vänstra sida. Håll kort koppel och styr hunden med godiset så att den följer dig framåt. Gör halt efter ett steg, för handen sakta uppåt utåt och säg "sitt fot".

 

Inkallande med ställande

Utförande: Hunden lämnas i sittande ställning varefter föraren går 25-35 m i anvisad riktning. På tävlingsledarens order inkallas hunden. Vid utsatt markering beordras den stanna i stående ställning varefter den inkallas. Föraren skall utan order från tävlingsledaren själv ge kommando vid ställande. Kommando ges vid utsatt markering vid sidan av sträckan, väl synlig för föraren. Markeringen ska finnas vid halva sträckan. Order till föraren att inkalla hunden ges av tävlingsledaren.

Sätt hunden för en vanlig inkallning. Lämna hunden ca 20 meter. Ha en boll i handen. (Under förutsättning att hunden gillar bollar.) Sedan ber du hunden komma till dig. Använd inte "hit"- kommandot, en del hundar får extra snabb inkallning då. När du sagt till hunden att komma till dig, så väntar du tills hunden sprungit 1/3 av sträckan. Då kastar du bollen över hunden ca 5 - 10 meter bakom hunden. Precis innan du kastar så säger du "stanna"! Sedan i snabb följd "hopp o lek"!

Sedan gör du sådan övningar ett par gånger. Om hunden svara bra på den här övningen, så kan du prova att låtsaskasta en boll över huvudet på hunden. Du ska använda samma kommando som du gjort tidigare. Så fort hunden gör ansatts att stanna, så måste du berömma lugnt och sansat. Om hunden står stilla några sekunder så upprepar du "stanna, bra"! Sedan kastar du bollen över och bakom hunden, samtidigt som du säger "hopp o lek"!

Sedan utvecklar du det här så att hunden står stilla längre och längre stunder, samtidigt som du går närmare hunden. Har hunden väl stannat, så ska den inte flytta tassarna. Det är bra om du slutligen kan komma ända fram till hunden och klappa den lugnt och sansat på bröstkorgen.

Du ska inte kalla in från ståendet. Det kan du börja träna in när hunden kan stanna utan vidare. Försök att minska ned handtecknet för stanna, som du gör när du låtsas kasta. Göm bollen i handflatan så att hunden inte alltid ser att du har den med. Bollen ska komma som en överraskning. Träna ganska mycket mängd träning.

När du märker att hunden kommer sakta när du kallar på den, då måste du träna vanliga inkallningar istället för ställande. Det brukar bli 9 vanliga inkallningar och 1 inkallning med stående.

 

Kontakt

Använd koppel på ca 2 meter. Ha med gott godis eller boll/leksak som hunden tycker är skojig. Gå ut och gå, håll längst ut i kopplet, i öglan. Kalla till dig hunden med ett kommando, exempelvis ”kom” eller ”hit”. Samtidigt som du drar hunden till dig och berömmer. Så fort hunden reagerar på ditt kommando ska du berömma. Du kan även backa bakåt och berömma ännu mer, då förstärker du hundens lust att komma till dig och hunden lär sig ännu fortare.

Detta ska du göra på vanliga promenader lite då och då. Om hunden inte kommer till dig med en gång, så drar du eller knycker lätt i kopplet så att hunden inte har något annat val än att komma till dig. Bara säga till en gång, två gånger är tjat. Du ska inte rycka i kopplet, det ger bara hunden obehag och det kan bli svårare att få hunden att komma om den är lös, för det är ju det som är målet Att kunna ha hunden lös och den ska komma direkt på inkallning.

Sedan gäller det att träna där det finns störningar, såsom andra människor, hundar, katter, fåglar, harar, rådjur och annat som hundar kan vara intresserade av. Så fort hunden ser en hund så beröm din hund och säg det kommando som du bestämt dig för. Om hunden inte vill komma, så dra hunden till dig samtidigt som du berömmer och belöna när hunden är vid dig.

Den ska inte sitta eller liknande, för det är inkallning som ska tränas. I början kanske hunden bara tar godiset och fortsätter att vilja gå till den andra hunden, var envis då och busa med din hund och stör den så mycket som möjligt. Bli inte arg på din hund, för då är det ännu roligare att sticka från dig.

Med tiden så kommer hunden självmant att titta på dig när den ser exempelvis en hund, då måste du snabbt belöna hunden för att den tagit det initiativet. Du ska alltid ligga ett steg före hunden. Om du ser en hund som du strax kommer att möta, så var positiv och belöna din hund.

Med tiden så tränar du så här vid alla störningar. Hunden kommer självmant att titta på dig då det är störningar. Om hunden vill följa viltspår, så säg ett mjukt ”nej”, sedan ska du berömma och belöna hunden. Vill den inte komma till dig, så dra hunden till dig. Försök att undvika att segdra hunden till dig i kopplet eller lina. Meningen är att hunden ska göra det mesta i slakt koppel.

 

Platsliggning under gång

Utförande: Momentet inleds med fritt följ. På kommando eller tecken skall hunden snabbt lägga sig. Platsläggande utförs under gång utan att föraren stannar. Föraren fortsätter ca 10 m, gör helt om halt och återvänder sedan tillhunden på order av tävlingsledaren.

Ha hunden sitta fot vid sidan av dig. Ha en godbit i höger handen. Säg fot och få med dig hunden. När du gått 3-5 steg så säg "ligg" när du sätter ned vänster fot i marken. Sätt ned höger foten också i nästa steg, samtidigt som du böjer dig ned med godishanden nedanför hunden. Stöd dig på godishanden i marken. Upprepa kommandot "ligg" om hunden inte lägger sig ned.

Så fort hunden gör en ansatts att lägga sig så måste du berömma och upprepa kommandot "ligg"! Så fort hunden lagt sig ned, så ska du belöna också. Vid inlärning ska du inte lämna någon längre stäcka. Det brukar inte vara det som är problemet.

 

Platsliggning

Utförande: Förarna lägger hundarna bredvid varandra med ca 5 m mellanrum och avlägsnar sig gående omkring 20 m och stannar där vända mot och synliga för hundarna. Dessa skall kvarligga två minuter utan att förflytta sig. När föraren lämnar hunden får kommandot ”Stanna kvar” användas. På order av tävlingsledaren avhämtar förarna hundarna.

Sätt hunden vid sidan av dig. Säg "ligg" och för ned handen nedanför hunden. Du ska ha godbit i handen. Så fort hunden gör en antydan av att lägga sig, så beröm med rösten. När hunden ligger så ge hunden godbiten och säg stanna kvar.

Lämna hunden någon meter eller två. Stå kvar ca: 5 sekunder, just som du går tillbaka så säg "ligg/stanna kvar". Böj dig ned och belöna hunden. Ta inte upp godis när du går tillbaka, det godiset ska du redan ha i handen från början.

Låt inte hunden ligga länge, det brukar inte hunden lära sig mer av, än att det är tråkigt. Lägg inte till extra störningar, de gör mer skada än nytta. Många hundars plattsliggningar har blivit förstörda på grund av att hundar blivit otrygga.

Om du tränar med andra hundar så lägg med minst 6-8 meters avstånd från varandra. Om någon hund skulle sätta sig eller gå upp, gå då tillbaka till hunden och lägg den. Du ska absolut inte skrika på avstånd till hunden. "Fel" hund brukar ta illa vid sig då.

Göm dig inte förrän hunden är riktigt säker på platsliggning. Belöna alltid innan hunden ska sätta sig vid avslutat moment.

 

Stående under gång

Utförande: Momentet inleds med fritt följ. På kommando eller tecken skall hunden snabbt ställa sig. Stående utförs under gång utan att föraren stannar. Föraren fortsätter ca 10 m, gör helt om halt och återvänder sedan till hunden på order av tävlingsledaren.

Lär hunden kommandot "stå" eller " Stanna". Börja när du är ute och promenerar med hunden i koppel. Säg kommandot, sätt handen vid hundens högra ljumske och beröm lugnt och sansat. Hunden ska lära sig att stå absolut stilla. Du kan även sätta den andra handen framför hundens bröstkorg. Håll kvar några sekunder, sedan säger du "hopp o lek" och sedan går ni vidare.

Använd bara rösten som belöning. Det är mycket viktigt att hunden lär sig att den ska stå stilla. När hunden kan detta, så sätt hunden vid vänstra sidan av dig. Säg "fot" gå några steg. Säg kommandot "stanna". Låt hunden stå stilla några sekunder, säg antingen "hopp o lek", eller fot och vänd 180 grader. Meningen är att hunden ska lära sig att den inte ska fortsätta framåt efter ett stående.

Om hunden sätter sig ned under tiden som den ska stå stilla, så lyft inte upp hunden. Utan säg "fot", gå några steg och säg "stå" kommandot och hjälp hunden så att den inte kan göra fel.

 

Trick

Det är ganska enkelt att lära hunden trick, det är bara fantasin som sätter begränsningar. Det är bra om du kan komma på roliga kommandon, det brukar förhöja effekten på tricken. Vid inlärningen ska du bara använda ett kommando, när hunden kan utföra det du vill när du säger kommandot så lägger du in ordet i en mening. När du tränar moment och framför allt trick, så ska du ta en liten paus mellan momenten så att du inte blandar ihop det för hunden.
Få hunden att skaka på huvudet: Förslag på kommando: Är du en katt?
Börja med att hålla hunden i halsbandet. Sedan ska du killa hunden lätt i örat, väldigt lätt. Samtidigt som du säger ordet "katt". Efter ett tag så kommer hunden att skaka till på huvudet, och då ska du berömma och belöna så fort som möjligt.

Zick-zack: Hunden ska gå zick-zack mellan benen på dig. Kommando: Zick-zack.
Ha godis i båda händerna. Börja med att hunden står framför dig, ta ett steg framåt samtidigt som du lockar den att gå mellan benen på dig. Hunden kommer att följa efter handen med godiset, när hunden följer efter så måste du berömma och belöna. Nästa steg är att när hunden gå igenom en gång så gömmer du handen med godiset och lockar med andra handen som du redan har godis i så att hunden fortsätter att följa efter. Efter ett tag så kommer hunden att kunna gå zick-zack mellan benen på dig så fort du säger kommandot.

Kryp: Få hunden att krypa på kommando. Kommando Kryp!
Ha väldigt gott godis. Lägg hunden ned. Håll handen med godiset ett par centimeter framför hundens nos. Säg kommandot kryp och dra handen med godiset sakta framför hunden. Så fort hunden vill följa efter så ska du berömma. Dra inte för fort, då brukar en del hundar resa sig upp. Belöna efter ett "crawltag". Har du för bråttom så kommer hunden att halvkrypa.

Sov eller död hund. Kommando: Sov eller pang!
Se till att underlaget är mjukt och om möjligt torrt.
Locka hunden med gott godis att lägga sig. Upprepa lugnt det kommando som du bestämt dig för. När hunden ligger ned så dra handen med godiset sakta över hundens ena skuldra så att hunden följer efter godiset. När hunden följer efter så beröm med rösten så att hunden inte tror att den ska få obehag. Hjälp till med andra handen att vippa hunden åt ena sidan. När hunden ligger på sidan så ska du belöna lugnt och med godbit.

Buga. Buga sig. Hunden ska buga sig ned så att framkroppen på hunden vidrör marken. Kommando: Buga!
När hunden står upp, så kan du locka hunden att lägga sig ned med en godbit. Om du har lite tur så kommer hunden att böja sig ned efter godiset och överkroppen kommer att vara nere vid marken. Belöna då snabbt. En del hundar lägger sig ordentligt och då kan du prova att hålla handen under ljumsken på hunden så att den inte kan lägga sig ned.

Vinka, tacka eller klatsch. Hunden ska sitta framför dig. Ha en godisbit i handen som du lockar hunden med. När hunden lyfter tassen så ska du berömma den med rösten och godbit. Du ska samtidigt säga det kommando som du bestämt dig för att använda.
Om hunden inte vill lyfta tassen, så får du hjälpa den med det, samtidigt som du berömmer. För att få hunden att vinka så dra undan din hand, då kommer hunden att fortsätta lyfta tassen. "Tack" kommer hunden att göra om du låter hunden lägga sin tass i din hand. "Klatsch" gör hunden om du håller upp din hand lite högre och hunden får slå tassen mot din hand.